TelefonBejelentkezés

Blog

A fogszabályozók világa

fogszabalyozotipusokMa már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A drótíveket elvezető, fogakra ragasztott kis zárak (bracketek), készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból, ezek kombinációjából, vagy zafírkristályból.

A fém készülékek anyaga általában az acél, de lehet titán, vagy akár arany is. A porcelán fogszabályozó készülék ugyanazon az elven működik és ugyanolyan hatásfokkal, mint a hagyományos fém készülék, azonban annál sokkal szebb és esztétikusabb, hiszen ugyanolyan színű mint a fogak. Tartós is, mert a elég szilárd ahhoz, hogy sem a törésétől, sem pedig az elszíneződésétől nem kell tartani. Kényelmes viselni, és a sima felszínének köszönhetően könnyen tisztán tartható.

Az elmúlt években a fogszabályozók új generációja jelent meg, amelyek a hagyományos készülékekkel szemben önligírózó mechanizmussal működnek (például Damon Q, vagy In Ovation). Nem gumi illetve fém elemek, hanem egy speciális kialakított zárrendszer rögzíti a fogszabályozó íveket, így azok lazán helyezkednek el a akadálymentesen, kisebb erővel tudnak elcsúszni. A fogak szabadabban és kényelmesebben mozognak, ami megakadályozza a hagyományos rögzített fogszabályozóknál érezhető kellemetlen feszülést, ráadásul érdekes módon a fogakat sokkal gyorsabban mozgatják, és kevesebb állítást, kontrollvizsgálatot igényelnek. Az önligírozó rendszerek ugyanúgy elérhetők fém, vagy porcelán változatban mint a hagyományos készülékek.

Akit esztétikailag nagyon zavar a fogszabályozó készülék, választhatja a nyelv felőli fogszabályozást is. A zárakat ilyenkor fogak belső oldalára helyezik fel, így gyakorlatilag teljesen láthatatlan. Ezek a készülékek csaknem minden fogszabályozási feladatra alkalmasak, de jóval drágábbak az előzőekben felsorolt típusoknál.

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment