TelefonBejelentkezés

Blog

A kóla hatása a fogakra

kolafotoA fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe a csoportba tartoznak a száz százalékos gyümölcslevek is, bármilyen meglepő.  Rendszeres, napi szintű fogyasztás esetén ezek a savas kémhatású innivalók fogérzékenységet okoznak, felmarják a fog zománcrétegét és károsítják a foggyökeret is a kutatások szerint. Népszerű kísérletet, hogy kihúzott fogat áztatnak ilyen italokba hosszabb időre, általában egy napra. Természetesen a való életben a fog nem élettelen, más közegben van, a szájüregben van, ráadásul nem ázik a fog ennyi időn át semmilyen italban, de a hosszútávú hatást azért valamennyire szemlélteti egy ilyen kísérlet is.  (tovább…)

Leave a Comment (0) →

Fogszabályozás: sohasem késő elkezdeni

fogszabalyozoBár jobb gyermekkorban túlesni rajta, gyakran előfordul, hogy a fogszabályozás lehetősége csak felnőttként merül fel és nem feltétlenül esztétikai okokból, hiszen a kezelés célja az is, hogy a fogazat ideálisan funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni. A kusza fogsor, vagy a rendellenes harapás miatt fogszuvasodás, a fogágybetegség alakulhat ki, állkapocsízületi ártalom, krónikus ajakgyulladás, vagy beszédzavar léphet fel. Sohasem késő tehát elkezdeni, még az évtizedek óta fennálló szabálytalanságot, harapási rendellenességet is érdemes rendbe tenni, hogy a fogak még hosszú-hosszú évekig bírják a rájuk nehezedő erőket. (tovább…)

Leave a Comment (0) →

Fogfehérítés: milyen eredményre számíthatok?

fogfeheritesskala A fogak alapszíne adottság, természetesen vannak eleve fehérebb és vannak sötétebb árnyalatú foggal élők. Az évek során azonban a rendszeres és alapos fogmosás ellenére is elszíneződik, változik az eleve adott alapszín, mivel egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban. Az életkor előrehaladtával az elfogyasztott élelmiszerektől és italoktól is sötétedik a fogak színe, különösen a kávé és a tea, a vörösbor, a kóla, a készételekben található mesterséges színezékek, de olyan természetes, élénk színű táplálok mint a répa, vagy a cékla is hozzájárul a folyamthoz. A fehér fogak ellensége a cigaretta, mivel a nikotin barna lerakódást hagy maga után a fogak felszínén, kátrányos és nikotinos fogkövek képződnek, ami a fog elszíneződéséhez vezet.

Ha valakinek eleve sötét az alapszíne, az csodákat nem várhat, természetesen ez esetben is világosodik több árnyalatnyit a fog, de kevésbé látványos a végeredmény mint egy világos alapszínnel rendelkező páciens esetében, akinél 6-8 árnyalattal fehérebb lehet a fog az eljárás végén.

Sajnos nagyon nehéz világosítani a fogat, amelyre szürkés, barnás, csíkokban megjelenő elszíneződés jellemző. Ilyen probléma antibiotikum (tetraciklin) szedése miatt, vagy gyermekkorban történt doxiciklin, vagy tetrán adagolása következtében alakul ki. Mivel a hagyományos fogfehérítési módszerek ilyenkor kevéssé, vagy egyáltalán nem hatásosak, javasolt inkább héj felhelyezése a fogra.

 

Dr. Czigler Péter, Clinident

 

A kép forrása: http://aboutteethwhitening.net.au

Leave a Comment (0) →

Fogfehérítés: otthon vagy rendelőben?

feheritesHa úgy döntött, hogy elszíneződött fogait ismét szép fehéren szeretné látni és a fogai állapota is lehetővé teszik (nincs gyulladás, szuvasodás vagy egyéb kizáró ok), akkor felmerül a kérdés, hogy otthon végezzük el, vagy a rendelőben történjen a kezelés. Összeszedtem az előnyöket és a hátrányokat. (tovább…)

Leave a Comment (0) →

Fáj a fogam! Mitől lehet? 3. rész

Tompa, feszítő jellegű fájdalom

hidegborogatasAz állandó tompa fájdalom már elhalt fog miatt kialakult krónikus gyulladásra utal, ami feszítő jellegű érzést okoz. A fájdalom általában folyamatos és fokozódik ingerek esetén, így ráharapásnál, rágásnál, vagy kopogtatásnál, mozgatásnál, illetve forró ital/étel fogyasztásánál. Előfordul, hogy az arc ilyenkor már meg is duzzad. (tovább…)

Leave a Comment (0) →

Fáj a fogam! Mitől lehet? 2. rész

Éles, lüktető, hosszú ideig elhúzódó fájdalom

fogfajasHa a hirtelen éles, lüktető fájdalom tör ránk, ami hosszú percekig, vagy akár órákig elhúzódik, az már súlyosabb szuvasodás miatti foggyulladást jelez. A fájás a „semmiből” jön, nincs feltétlenül olyan kiváltó ok, mint például hideg/meleg/édes fogyasztása. A fog ilyen esetekben a kopogtatásra is érzékennyé válik. (tovább…)

Leave a Comment (0) →

Fáj a fogam! Mitől lehet?

Rövid ideig tartó, éles fájdalom hidegre/melegre, vagy édesre/savanyúra

fajafogamSokszor bele sem kell néznem a páciensem szájába ahhoz, hogy tudjam, mi lehet a fogfájásának forrása. Már abból tudom, mi lehet a baj, hogy körülírja, hogyan is fáj. Következő sorozatomban a jellegzetes fájdalom típusokat, azok kiváltó okait és a lehetséges gyógymódot szedem össze. Elsőként a rövid ideig tartó, általában hideg, vagy meleg ital/étel, édes/savanyú elfogyasztásakor jelentkező éles fájdalomról ismertetem a tudnivalókat. (tovább…)

Leave a Comment (2) →

A fogváltás sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő. Gyakori emiatt, hogy a szülők észre sem veszik, vagy tejfognak nézik az általában 6-7 éves korban a kisörlők mögött előbújó első nagyörlőket, a hatosokat. Érdemes résen lenni és kiemelten figyelni ezek ápolására, mert fontos szerepet játszanak a maradó fogazat kialakulásában: köréjük épül a fogív többi része. (tovább…)

Leave a Comment (64) →
Page 1 of 4 1234