TelefonBejelentkezés

Blog

Élet a fogszabályozóval

ragogumiHa végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele. Az első egy-két héten normális jelenség a fájdalom, főként rágás és harapás során. Ha nagyon elviselhetetlen az érzés, akkor nyugodtan be lehet venni egy-egy fájdalomcsillapítót az adagolási útmutató szerint.

Előfordulhat, hogy a szájüreget dörzsöli a fogszabályozó készülék, erről mindenképpen szólni kell a kezelőorvosnak, aki tud segíteni a helyzeten egy kis viasszal. Lehetséges, hogy az első napokban csak joghurtot, krémlevest, főzeléket, püréket, banánt és reszeltalmát tud fájdalom nélkül elfogyasztani.

Mivel a fogszabályozóba könnyen beleragad az étel, sokkol jobban kell ügyelni a megfelelő szájhigiénére. A kezelés időtartama alatt naponta háromszor érdemes fogat mosni, és speciális fogköztisztító kefe, valamint fogselyem használata szükséges és egy szájzuhany sem árt. Az otthoni tiszítás mellett alkalmanként szükség lehet rendelőben végzett szájhigiénés kezelés is, melynek során a kezelőorvos leszedi az esetlegesen kialakult fogkövet.

Arra is vigyázni kell, hogy ne fogyasszon olyan ételt, ami beleragadhat a fogszabályozóba. Diétázni természetesen nem kell, de néhány dologról jobb mondani: a rágógumiról, a kemény és ragadós cukorkákról, például a tejkaramelláról, magvakról, pattogatott kukoricáról és a chipsről.

Sportolóknak érdemes speciális fogvédőt viselni sportolás közben, ami megvédi az arcüreget az esetlegesen fejet ért ütések miatti sérülésektől.

Át kell kicsit szervezni a mindennapokat is, hiszen 2-8 hetente kell megjelenni kontrollon és állításon, melyek után két-három napig ismét felléphet a kezdetekkor tapasztalt érzékenység. A kitartás azonban meghozza a gyümölcsét, a szép, szabályos és ragyogó mosolyt. A kezelés azonban ezzel még nem ér véget, a tartós eredmény eléréséhez még viselni kell egy éjszakai kivehető fogszabaláyozót, vagy egy átlátszó sínt, de idővel ez is elhagyható.

 

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment