TelefonBejelentkezés

Először a fogorvosnál

A kisgyermekkel érdemes évente egyszer-kétszer ellátogatni a fogorvoshoz, még akkor is, ha látszólag semmi probléma nincs a fogazatával. A legjobb, ha minél korábban elvisszük a fogorvoshoz, lehetőleg akkor, amikor még nincs szüksége semmilyen kezelésre. 

 

Ez azért fontos, hogy csemeténk kellemes élményekkel távozzon a rendelőből miután először járt fogorvosnál, és a fogorvostól való félelemét minél korábban megelőzzük. A negatív tapasztalatok (pl. fájdalmas kezelés, a fogorvos nem megfelelő bánásmódja) egy életre elvehetik a kedvét a fogorvosi rendelők látogatásától. Már az első fogacskák megjelenése után tervezzünk be egy látogatást, de mindenképpen célszerű a gyerek kétéves kora előtt ezt megtenni.

 

 

 

1. MIT TEHETÜK, ADDIG, MÍG ELJÖN AZ ELSŐ LÁTOGATÁS

Amíg nincsenek fogak, étkezés és fürdetés után tiszta pelenkával töröljük át a pici szájüregét. Amint megjelennek a fogak tisztítsuk meg őket reggel és este is. Amikor már ő mossa a saját fogát, mindig ellenőrizzük a technikáját. A fogmosás összetettebb kézügyességet igényel, melyet a kisgyerekek még nem tudnak tökéletesen kivitelezni, tehát az „utolsó simításokat”, a fogmosás „befejezését” rendszeresen anyu vagy apu végezze el.

 

2. LÉPÉS – UTÁNAJÁRÁS

Keressen gyermekfogászati szakrendelőt. Olyan helyet, ahol a gyermekre koncentrálnak. Több helyen kérésre, már felnőtt szakrendelésen is ellátják, viszont annak más a hangulata, az olyan felnőttvilág. Az internet világa ma már segít belelátni egy rendelő életébe, így könnyedén ki tudja választani azt, amely önnek a leginkább szimpatikus és bizalomgerjesztő.

 

 

3. LÉPÉS – FELKÉSZÍTÉS

Idősebb gyermekünket már a fogászati időpont előtt készítsük fel arra, hogy milyen kalandban lesz része. A pozitív dolgokra koncentráljunk. Mesélhetünk a liftező székről, a levegőt fújó és vizet spriccelő műszerekről. Ígérhetünk apró meglepetést, de a legjobb, ha nem tesszük, de legalábbis ne vigyük túlzásba. Gyermekfogászati szakrendelésünkön kollégáink minden kisgyermeket megjutalmaznak bátorságukért.

 

4. LÉPÉS – CSAK TERMÉSZETESEN ÉS LAZÁN…

Fontos, hogy még csak véletlenül se történjen az meg, hogy a gyermek a rendelőben szembesül a elkövetkező programmal, mert az a jövőre nézve bizalmatlanságot ébreszt benne a szülő és a rendelő felé is. Ezt a lépést általában azok a szülők hagyják ki, akik maguk is rettegnek a fogászattól. Azt gondolják jobb, ha elhallgatják. Saját kellemetlen tapasztalataink ellenére azonban az legyen a célunk, hogy gyermekünknek már ne kelljen félelemben várnia a fogászati időpontját.

 

Tehát, NE sztorizzunk a jelenlétében rettenetes, vértől csöpögő, kibírhatatlan fájdalommal járó beavatkozásokról. Ne mondjuk neki azt, hogy félünk, hogy a mi orvosunk kegyetlen volt velünk. Ezzel csak a félelem magvait ültetjük el a lelkében.

 

 

5. LÉPÉS – VÉGRE A RENDELŐBEN

 

Az első benyomások:

Lehetőleg vegyük természetesen a rendelői környezetet, ezzel is a gyermek biztonság érzetét erősítjük. A legtöbb, gyermekekre is szakosodott rendelő mindent megtesz, hogy a váróban a lehető legbarátságosabb körülmények fogadják a kis pácienseket.

Rendelői etikett:

Szülőként meg kell értenünk, hogy minden csoda és cukiság ellenére a helyszín mégiscsak egy fogászati rendelő és nem játszótér. Beavatkozások történnek, emberek jönnek – mennek, tehát a hangos és felhőtlen gyermeki játékra nem a rendelő a legmegfelelőbb helyszín. Ezzel zavarhatjuk az éppen zajló rendelést, az orvos munkáját, a kezelésben részesülő pácienst vagy más gyermekeket, szülőket.

 

 

 

 

A fogászati székben:

A fogorvosól bátran kérjünk felvilágosítást arról, hogyan, mivel ápoljuk a kis tejfogakat. A tejfogak egészsége a maradó fogak megfelelő fejlődése és növekedése szempontjából nagyon fontos, még akkor is, ha idővel kipotyognak. Még otthon írjuk össze a kérdéseinket, mert jellemzően a szék mellett ácsorogva el is felejtjük feltenni azokat.

 

 

 

 

A MI RENDELŐNK

Kollégáink a gyermekfogászati szakrendelésen mindent megtesznek, hogy felkeltsék a gyermek érdeklődését a rendelő iránt. Kiválóan értenek a kicsik nyelvén: éppen ezért az első alkalom az ismerkedésről szól, a környezet bemutatásáról. Beavatkozás nem történik, inkább a tanácsadásra és feszültség oldására koncentrálnak.

Fontos információ, hogy riadt, sírós, pánikolós gyermeket nem erőltetünk a székbe, és nem fogjuk le erővel, csakhogy túllegyen egy beavatkozáson, még akkor sem, ha tünetei vannak. Ebben az esetben fájdalomcsillapítás vagy gyógyszeres kezelést követően kezdünk bele a kezelésbe.

Ilyen esetekben nagy jelentősége van a szülői felkészítésnek, az orvossal való együttműködésnek és az idejében elkezdett fogászati rendelésen való megjelenéseknek.

A Clinident gyermekfogászati csapata mindent megtesz azért, hogy a gyermek kellemes élményekkel távozzon fogászatról, később így kevésbé lesz félelmetes számára a rendelő és a fogorvos.

 

 

 

 
 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…