TelefonBejelentkezés

Fogváltás

Gyermekkorban a koponya méretének növekedésével a fogak száma és mérete is változik, ekkor megy végbe az úgynevezett fogváltás. Fogváltáskor a kicsik tejfogai kihullanak, helyükre pedig több és nagyobb maradó fog nő.

fogvaltas_sorrendje

Kissé megtévesztő elnevezés a tejfogak kiesésével és a maradandó fogak előbújásával járó folyamatra a fogváltás, hiszen nem csupán a tejfogak cserélődnek ki: a 20 fogacska helyébe 32 nő.
Az első maradó fogak a sorban utolsó tejfog mögött jelennek meg 6 éves kor körül, így ezeket nem előzi meg tejfog kiesése. Összesen négy van belőlük. Mivel előbújásuk nem jár tejfog kiesésével, ezért a szülők sokszor tejfognak vélik, és nem fordítanak elegendő figyelmet az ápolásukra, kezeltetésükre mondván: „Úgy is nő helyette másik”. Pedig az első őrlőfogak rendkívül fontosak a maradó fogazat kialakulása szempontjából, mert köréjük épül a fogív többi része, valamint ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt

A fogváltás az alsó majd a felső metszőfogakkal folytatódik, kilenc éves kor után megjelennek a kisőrlők és a szemfogak, végül a második nagyőrlők (hetesek) bújnak ki. Fogsorunkat 16-30 éves korunk között a bölcsesség fogak egészítik ki.
De csakúgy, mint a fogzásnál, a fogváltásnál is jelentős egyéni eltérések lehetnek: vannak olyan gyermekek, akiknél már 5 éves kor környékén elkezdődik a folyamat, és van, akinél csak hét éves korban.
Jellemző, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél korán bújtak elő az első tejfogak, a maradó fogak is előbb megjelennek. Fontos, hogy a fogváltás folyamatát végigkísérje egy fogorvos, hogy az esetlegesen fellépő gondokat mielőbb felfedezze és megoldja, esetleg elkezdje a fogszabályozást.

Az alábbi ábrán foglaljuk össze a fogak cserélődésének átlagos idejét.

 
Milyen problémák léphetnek fel a fogváltás alatt?

Fogváltáskor adódhatnak kisebb-nagyobb problémák. Normális esetben a fog kiesése nem jár fájdalommal, és csak enyhe vérzés kíséri, ezzel egy időben pedig az új fogak csücske is kezd kibújni.

Előfordulhat azonban, hogy a meglazult tejfogak túl sokáig mozognak, ez pedig a fogíny irritációjához vezethet. Érdemes ilyenkor fogorvoshoz fordulni, és eltávolíttatni a meglazult fogat.

Problémát okozhat továbbá a fogak kinövésével párhuzamosan induló fokozott nyáltermelődés is, amely a szájzug fertőzéséhez, gyulladásához vezethet. Ebben az esetben is fogorvos beavatkozása nyújthat segítséget.

Ha esetleg a fog kinövésekor az íny még az őrlőfogakat takarja, erős rágással, és dörzsöléssel elősegíthetjük az íny visszahúzódásának folyamatát.

Mindenképpen fogorvos bevonása szükséges, ha gyermekünk tejfoga helyére nem nő maradó fog, ez ugyanis utalhat arra, hogy hiányzik a maradó fog csírája, vagy arra, hogy valami akadályba ütközik a maradó fog kibújása.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…