TelefonBejelentkezés

Fogzás tünetei

fogzásAmikor az újszülöttel hazaérkezünk, a legtöbb esetben egy olyan időszak kezdődik el, mely sokszor úgy tűnik soha nem ér véget. Ez az a bizonyos hasfájós korszak. A szülők idegei néhány nap alatt már rongyokban lógnak, a baba pedig csak sír, és sír. 

Sír, ha éhes, sír, ha evett. Néha pedig tart néhány perc szünetet, persze ez éppen véget is ér, mire ráeszmélünk, hogy pihenhetnénk egy keveset. (Természetesen vannak urbánus legendák olyan gyermekekről, akik az első pillanattól átalusszák az éjszakát, nappal pedig cukin mosolyognak két pelenkacsere közben. A mama gyönyörű és kipihent, sehol egy táska vagy karika a szemek alatt. Nos, mi is hallottunk már róla, hogy valaki látott már olyat, akinek a szomszédja ismert egy nagymamát, aki….stb.)

De alighogy véget ér ez a csodás, ám erőt próbáló időszak, és végre nyugodtan alhatunk, BEINDUL A FOGZÁS.

 

 

A FOGZÁS TÜNETEI

 

fogzás tüneteiAz első fogak általában hathónapos kor körül törnek elő. A kis fogak először fehér színű kemény púpok alakjában a fogíny alatt jelennek meg, majd szépen sorban követik a többiek. A fogzás fájdalmas lehet és számos tünet jelenléte bizonyítja a folyamat beindulását:

 • erős nyálzás;
 • a nyálazás miatt az ajkak körül, az állon piros, viszkető kiütések jelenhetnek meg (ajánlott a bőr folyamatos krémezése, hidratálása)
 • a fájdalom kisugározhat az arcra és a fülre, ezért ezeket a területeket gyakran dörzsölgetheti;
 • enyhe hőemelkedés, megfázáshoz hasonló tünetek;
 • nappali nyűgösség, nyugtalanság, kedvtelenség;
 • nyugtalan éjszakák, nehéz alvás;
 • törekvés a „rágásra”, az íny masszírozására, harapdálásra;
 • hörgő köhögés jelentkezhet, melynek oka a sok nyál nyelése;
 • ritkább esetben híg széklet, melyet a háziorvosnak feltétlenül jelezni kell!
 
Az alábbiakban felsorolunk néhány bevált módszert, amivel enyhíthetjük a fogzással járó kellemetlenségeket.
Fontos, hogy ha már van előbújt foga a kisgyermeknek, a fogzási fájdalom ellenére se hanyagoljuk el a fogak tisztítását, mert a fogmosás hiányában kialakuló ínygyulladás tovább ronthatja a tüneteket.
 

 

A FOGZÓ BABA MEGNYUGTATÁSA

 

fogzás tüneteinek enyhítéseMasszírozás – hűtés

A kicsik sokszor ösztönösen rágják az öklüket ilyenkor. Rágható, és hűthető dolgokat adjunk a kezükbe: lehűtött fogzási karikát, vagy kortól függően hámozott alma- vagy répadarabot, kenyérhéját, természetesen felügyelet mellett.

 

kamillaEsszenciális olajok

A híres aromaterapeuta, Ingeborg Stadelmann kifejlesztett egy „fogolajat”, ami segít a fogzás kínjainak csökkentésében, elviselhetőbbé tételében. Ha a gyermek nagyon szenved, dörzsöljük be többször a fogolajjal a meleg arcát kívülről. A keverékben római kamilla, valamint levendulaolaj van, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, míg a szegfűszegolaj összetevő melegítő és érzéstelenítő hatással bír. Fontos, hogy használat után kerülni kell az intenzív napsugárzást.

 

Fogíny ecsetelés
 • Kamillába- vagy zsályateába áztatott vattával finom kenjük be az ínyt, ennek ugyanis nyugtató hatása van. Az erre a célra készült tinktúrákat azonban már bármelyik patikában megvásárolhatjuk.
 • Nagyobb fájdalom esetén alkalmazhatunk fogzselét, amely helyi érzéstelenítőt tartalmaz (itt azonban fontos odafigyelnünk az adagolásra).

 

Fájdalom csillapítás

Ha nem válnak be a gyógyszertári kenegetők, illetve a fenti módszerek, nyugodtan adagoljon kisgyermeknek való fájdalomcsillapító készítményt, például Panadol szirupot, a csomagoláson található adagolási útmutató szerint.

A gyógyszertárban kapható hatásos készítmények: Dentinox, Panadol Baby, Germicid C.

 

kristályAlternatív módszer – a gyógyító kristályok

A borostyán a legáltalánosabban használt gyógyító kristály, melyet a fogzási tünetek csillapítására használnak. A legtöbb bababoltban már árusítanak fogzáskönnyítő láncot. A borostyán csökkenti a fájdalmat, magába szívja a hőt, csökkenti a gyulladást, csillapítja a nyugtalanságot, enyhíti a rossz közérzetet. Fontos, hogy a babaláncot csak szülői felügyelet mellett használhatjuk, éjszakára ne hagyjuk a láncot a babán. Minden szülő a saját felelősségére alkalmazza a terápiát, mely egyébként rendkívül hasznos és hatékony.  /Forrás: Dr. Csomai Zita – Gyógyító kristályok – Édesvíz Kiadó Kft. 2017./

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…