TelefonBejelentkezés

Fogszabályozás

Gyermekünk 6 éves kora körül kezdi meg a fogváltást, 8 éves korára általában az első őrlőfogakon kívül a metszőfogai is kibújtak már, így téma lehet a fogszabályozás kérdése.

 

Kid girl smiling puppy dog and teeth braces smilingEkkor már van elég maradandó foga ahhoz, hogy a fogak állásából megállapítható legyen, hogy előreláthatóan szüksége van-e fogszabályozás alkalmazására vagy sem. Ebben a korban még befolyásolni tudjuk a csontok és fogak növekedésének és fejlődésének helyes irányát, ezért minél korábban kezdjük meg a korrigálást, annál eredményesebb lesz a kezelés.

Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozókat elsősorban vegyes fogazat idején, tehát többnyire gyermekkorban használunk, amikor tej és maradó fogak egyaránt vannak a szájban. A kivehető fogszabályozóknak többféle típusa van: készülhet csak egy-egy állcsontra, bizonyos harapási eltérések vagy a fogak közötti rések megszüntetésére, esetleg egyes fogak helyének megteremtéséhez. Van olyan készülék is, amely az alsó és a felső fogívre is kiterjed, ez az állcsont helyes növekedését segíti elő, egymáshoz viszonyított helyzetüket korrigálja.

A gyermekek számára ez a megoldás sokkal kényelmesebb, mint a rögzített készülék viselése, hiszen ezt csak éjszaka, illetve nappal egy-két órát kell hordani. Néhány nap alatt hozzá lehet szokni a használatához, eleinte csak egy-két órát ajánlatos hordani, majd mindennap érdemes egy-egy órával emelni a fogszabályozó viselésnek idejét, amíg el nem éri a napi 14-18 órát. Természetesen a kivehető készülék akkor a leghatékonyabb, ha a páciens rendszeresen, és egy nap minél több ideig hordja. A kivehető fogszabályozók műanyagból készülnek, ezért gyermekünk a szivárvány összes színéből, és a minták végeláthatatlan tárházából válogathat, továbbá díszítheti őket matricával, bele írhatja a nevét, sőt még csillámporos fogszabályzót is kérhet magának.

A készülék hátránya azonban az, hogy csak kismértékű fogmozgatásokat lehet vele elvégezni, ezért a tökéletes fogsor kialakítása érdekében szükség lehet később rögzített készülékes kezelésre is. Bizonyos értelemben tehát a kivehető fogszabályozós kezelést előkezelésnek tekinthetjük. Ekkor azonban a rögzített készülékes kezelést már egy jobb helyzetből kezdhetjük, így a kezelés egyszerűbb és rövidebb lesz.

A fogszabályozót minden nap fogkefével, és fogkrémmel tisztítsuk meg, illetve ajánlatos heti egy-két alkalommal fogszabályozó készülékhez kapható pezsgőtablettás oldatban áztatva letisztítani. Étel és ital fogyasztásakor mindenképpen ki kell venni, az étkezést követően pedig fontos, hogy gyermekünk megmossa a fogát és csak azután helyezze vissza a fogszabályozót. A kivehető készülékek “szavatossága” egy-másfél év, utána a fogváltás miatt általában le kell cserélni őket, de ha a maradó fogak már kibújtak, akkor akár el is lehet kezdeni a rögzített készülékes fogszabályozást.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…