TelefonBejelentkezés

Kismama fogászat

Sok kismama tart attól, hogy a terhesség alatt elvégzett fogászati beavatkozások árthatnak a babának. Aggodalomra azonban nincs ok, a kismama fogászat kínálata a szájhigiénés kezelések döntő többségét magában foglalja, ezek a várandósság során is nyugodtan elvégezhetőek.

 

Portrait of a pregnant womanA kismamák fogászati szempontból is kiemelt figyelmet igényelnek: a rendszeres ellenőrzés mellett a fogkő eltávolítása, a lyukas fogak betömése nem tűr halasztást, hiszen a fogszuvasodás, a fogínygyulladás olyan szövődményeket okozhatnak, amelyek akár koraszülést is eredményezhetnek.

Általános szabály, hogy csak olyan beavatkozást végeztessen el a kismama, amely feltétlenül indokolt – minden mást halasszon a terhességet követő időszakra. Az esztétikai kezelések, mint a fogfehérítés, vagy az olyan komplex beavatkozások, mint az implantációs fogpótlás, nem végezendőek el a várandósság alatt.
A fogkő eltávolítása, a fogtömés, a gyökérkezelés vagy egy szuvas, menthetetlen fog kihúzása azonban mind olyan beavatkozásnak számít, amely a komolyabb gyulladásokat, szövődményeket előzi meg. Így terhesen még inkább ajánlott ezek elvégzése.

Mindenképpen jelezni kell a várandósságot a fogorvosnak, hogy a megfelelő, a babát legkevésbé veszélyeztető fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt használjon. A cél itt a lehető legkisebb dózis alkalmazása.

 

Röntgenfelvétel

A terhesség teljes tartama alatt, de főleg a terhesség első és utolsó három hónapjában kerülni kell a röntgenezést. Bár a sugárdózis minimális, röntgenfelvételt csak a legszükségesebb esetekben készít a fogorvos, és azt is lehetőleg csak a középső trimeszterben.

 

Érzéstelenítés és gyógyszerek

A helyi érzéstelenítőktől nem kell tartaniuk a várandós anyukáknak, hiszen ezek az anyagok nem károsítják a magzatot. Ennek ellenére lehetőleg ne vágjunk bele olyan fogászati kezelésekbe, amelyek nem az elsősegély nyújtást szolgálják. Feleslegesen ne juttassunk a szervezetünkbe idegen anyagot, ezért fogsorunk csinosításával várjunk a pici megszületéséig.
A fogászati kezeléseket követően előfordul, hogy antibiotikumot kell szednie a kismamának. Ezek esetében is a szakemberrel való konzultáció dönti el, melyik gyógyszer alkalmazása rejti magában a legkisebb kockázatot. A penicillin, az amoxicillin és a clindamycin általában jól használható ezekben az esetekben a várandósság alatt is.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…