TelefonBejelentkezés

Fogápolás a terhesség alatt

A fogínygyulladás és a fogínyvérzés terhesen gyakori probléma, ezért a várandósság alatt fokozottan figyelni kell a kismamáknak a fogaik állapotára, és szájüregük egészségére is. Akiknél már korábban is felmerült ez a probléma, számíthatnak rá, hogy a terhesség alatt tovább súlyosbodhat.

 

pregnancy woman with tooth brushA kismamáknak babavárási időszakban az átlagosnál több gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára, ugyanis a hormonális változások fokozzák a fogínyvérzés és az ínygyulladás kockázatát. A második és nyolcadik hónap között bármikor kialakulhat az úgynevezett terhességi ínygyulladás.
A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik tünete, amelyet a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben lévő baktériumok okoznak. Ezt rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatjuk. A fogínygyulladás miatt a kismamák szájában felhalmozódott baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot, ahol károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését.
A kezeletlen fogínygyulladás fogágybetegséghez vezet, amit fogorvosi kezeléssel, és rendszeres szájápolással lehet gyógyítani. Akiknél már korábban is fennállt ez a betegség, azoknál a terhesség alatt tovább súlyosbodhat ez a probléma.

A fogínygyulladás mellett a fogszuvasodás kialakulásának az esélye is megnő a terhesség alatt, ezért rendkívül fontos, hogy a kismamák fokozottabb figyelmet fordítsanak a szájápolásra. A fogak fokozott szuvasodásának az oka azonban nem a gyakori tévhit, miszerint „a baba elszívja a kalciumot a fogból”. Maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, és az elterelődő figyelem miatti rossz szájhigiénia a legfontosabb okai a szuvas fogak várandóság alatt és után megnövekvő számának. A fogak sérülékenységét tovább növelheti a terhességet kísérő hányás, amely a fogzománc meggyengüléséhez vezet.

A professzionális fogorvosi tisztítás, és a megfelelő otthoni szájhigiénia nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő, és a már megszületett gyermek számára is.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…