TelefonBejelentkezés

Maradó fogak ápolása

A maradó fogak ápolása már akkor megkezdődik, amikor még csak tejfoga van a gyerekünknek. Már ilyenkor rá kell szoktatni a gyerekeket a rendszeres tisztításra, megtanítani a helyes technikát, hogy mire a maradó fogaik kibújnak, megfelelően tudják ápolni azokat.

 

Dental treatmentA maradó fogak ápolása, megóvása érdekében fontos, hogy gyermekünk önállóan is gyakorolja a fogmosást, azonban általános iskolás koráig utána mi is mossuk meg a fogait, hogy biztosan tiszta fogakkal bújjon ágyba.

A maradó fogak 6 éves kor körül kezdenek előbújni, az első nagyőrlőkkel kezdve a sort. Fordítsunk kiemelt figyelmet ezekre a fogakra, mivel ezek már állandó fogak lesznek, fontos alappillérei a kialakuló maradó fogazatnak, és nagyon fontos szerepet játszanak a rágásban.

Minden főétkezés után, de legalább reggel és este, lefekvés előtt fogat kell mosni, ez az alap a maradó fogak ápolása érdekében.

A fogmosáshoz – a fogváltás alatt különösen, a fogak sokfélesége miatt (pl: tejfog, mozgó fog, éppen kibújó állandó fog, maradandó fog) – puha és legömbölyített szálú fogkefét válasszunk, amely minden típusú foghoz alkalmazható. Egyrészről a fogínyt gyöngéden masszírozza, így növelve annak rugalmasságát, ezzel pedig elősegíti az áttörő fogak megfelelő kifejlődését. Másrészről szálelrendezése lehetővé teszi a fogváltáshoz kapcsolódó sokrétű tisztítási feladatok ellátását is.

Jó megoldás lehet az elektromos fogkefe használata, ugyanis ezzel hatékonyan, kisebb kézügyességgel lehet megtisztítani a fogakat.

Fogkrémből ebben az életkorban már mindenképp fluoridot tartalmazót válasszunk, amivel kívülről erősíthetjük a fogzománcot, ami így ellenállóbbá válik a szuvasodás ellen.

A fogak minden oldalát (külső, belső oldal, rágófelszín) alaposan mossuk meg, körkörös mozdulatokkal. Nagyon fontos, hogy az íny és a fog találkozásánál az ínyt is dörzsöljük át finoman, hiszen az itt felgyülemlett lepedék könnyen ínygyulladást okoz, amit élénkpiros íny, és fogmosáskor jelentkező ínyvérzés jelez.

Amikor már a legtöbb maradó fog kibújt, a fogorvos tanácsa alapján kezdjük el megtanítani gyermekünket a fogselyem használatára is. A két fog közötti területről ugyanis nagyon gyakran indul ki fogszuvasodás, mivel a fogkefe nem tudja kellőképpen megtisztítani ezt a területet.

 
Étkezés

 

Az erős és egészséges fogak érdekében adjunk gyermekünknek minél több fehérjetartalmú ételt, D-vitamint és kalciumot tartalmazó ételt és italt, amelyek elősegítik az egészséges fogazat kialakulását.

A fogak és az állcsontok megfelelő fejlődéséhez szükség van a rágást igénylő ételek fogyasztására. Ezért törekedjünk arra, hogy ne csak könnyen rágható, feldolgozott élelmiszert fogyasszon gyermekünk, hanem minél több nyers, rostos élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt.

Ajánlatos béta-karotint tartalmazó élelmiszereket adni, gyermekünknek, ez a provitamin ugyanis gyorsítja a csontfejlődést, és védi a száj nyálkahártyáját is. A béta-karotin forrásai főként a narancsszínű zöldségek és gyümölcsök, mint pl. sárgarépa, sütőtök, rebarbara, sárgadinnye, barack, tojássárgája.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…