TelefonBejelentkezés

Tejfogak szuvasodása

children to brush his teethA tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek – bár hat éves korukban
megkezdődik a fogváltás – tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal. Másrészről a tejfogak szuvasodásának később a maradó fogak is kárát láthatják.

Ha a maradó fogak olyan szájba törnek elő, ahol szuvas tejfogak vannak, sokkal nagyobb eséllyel kezdenek el maguk is szuvasodni, hiszen rögtön érintkezésbe kerülnek a sok szuvasodást okozó baktériummal.

Szintén problémát okoz, ha a tej-őrlőfogat jóval korábban el kell távolítani a szuvasodás miatt, mint hogy az magától kiesne, mert ekkor a helye beszűkül, és a maradó fognak nem lesz elegendő helye a megfelelő pozícióban kinőni, így rendezetlen fogsor alakulhat ki. Ekkor fogszabályzó kezelésre van szükség, ami hosszú, nagy együttműködést igénylő folyamat.

A tejfogak szuvasodása emellett a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

Érdemes tehát a tejfogakat ugyanúgy, mint a maradó fogakat idejében kezelni, töméssel ellátni, hogy így biztosítsuk funkciójukat és az előtörő maradó fogak épségét.

 
Mit lehet tenni a szuvasodás megelőzéséért?

 

Gyakran halljuk az anyukáktól, hogy “pedig a gyerek rendesen mossa, fogorvoshoz is járunk vele, de nincs mit tenni, ilyen fogakat örökölt”.
Ez azonban nem egészen így van. A gyenge fogzománc, a szuvasodásra való hajlam valóban örökölhető, de a nem megfelelő fogápolás és étkezés ennél lényegesen fontosabb, és sokkal nagyobb szerepet játszik a szuvasodás kialakulásában. Ha megfelelő a szájhigiéne, és odafigyelünk az étkezésre, sokkal kisebb eséllyel alakul ki a fogszuvasodás.

A legnagyobb ellenség az édes itallal teli cumisüveg. Leggyakrabban azoknak a gyerekeknek romlik látványosan a foga, akiknek a szájában sokat, sőt, gyakran egész éjszaka ott lóg a cukros teával töltött cumisüveg. Ne szoktassuk rá gyermekünket erre a káros folyamatra! A cukros folyadékban így tulajdonképpen folyamatosan áznak a fogak, ami rendkívül jó táptalaja a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. A teába csavart citromlé, pedig szinte feloldja a fogzománcot, még könnyebbé téve a fogak elromlását.

 

 

 Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.
Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

 

Legfrissebb blogbejegyzések

A kóla hatása a fogakra

A fogak nagy ellenségei a cukros, szénsavas italok, többek között a kóla, még akkor is, ha diétás. De ebbe…

Élet a fogszabályozóval

Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együttélni vele….

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A…